0611749990

Zon-schade

Zon-schade, hoe kunnen we dit herkennen

Allereerst is zon-schade de nr 1 reden voor huidveroudering in al zijn vormen. Hierbij zien we diepe rimpels, een lederachtige huid, bruine en rode vlekken, en soms huidopstakeltjes. Deze huidopstakels vallen onder Actinische keratose, (actinisch = door zon veroorzaakt en keratose = verhoorning) en kunnen een voorstadium zijn van huidkanker. Mocht u twijfelen over een aanwezig plekje dan is het handig om even naar een dermatoloog te gaan zodat hij/zij dat even kan onderzoeken.

Actinische keratose

Ook op jongere leeftijd worden deze afwijkingen al gezien. Dit heeft mogelijk te maken met veranderde vrijetijdsbesteding, door zonvakanties en zonnebanken. Andere risicogroepen zijn mensen die lang in de tropen hebben gewoond, mannen die vroeger op de vaart hebben gezeten en personen die langdurig afweerremmende medicijnen (w.o. cytostatica) gebruiken. Daarnaast natuurlijk de dames en heren die graag liggen te bakken,… jaar in en jaar uit.

Check je vlekje!

Helaas denken te weinig mensen als ze een plekje zien of voelen dat het weleens (een voorstadium van) huidkanker zou kunnen zijn. Ik heb de aanvullende cursus dermatologie voor schoonheidsspecialisten gevolgd, dit niet om zelf de plaats van een arts in te nemen, maar juist om plekjes beter te herkennen zodat ik mijn cliënten tijdig naar een arts kan verwijzen.

Hoe ontstaat het

Ze komen het meest voor op huid die vele jaren intensief belicht is geweest. Daarom worden ze vooral gezien in het gezicht, kalende schedels, oorschelpen en hand ruggen. Actinische keratose wordt beschouwd als één van de lange termijn schadelijke effecten van UV-straling op de huid. Een voorbeeld van een korte termijn schadelijke effect van de zon is zonverbranding. De overige lange termijn gevolgen zijn onder andere, vroege huidveroudering (leerachtige huid), rimpeling en pigmentvlekken. Hoe blanker de huid, hoe ouder de leeftijd des te meer kans men heeft op het ontwikkelen van deze huidafwijking.

Wat zijn de verschijnselen

Het betreft hier kleine, veelal ruw aanvoelende verhoornde plekjes van de huid. De kleur varieert van huidkleurig tot bruin. In het begin is de huidafwijking beter te voelen (als ruw plekje) dan te zien. Soms zijn ze licht pijnlijk bij aanraking. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. Na verloop van jaren kan er in deze plekjes huidkanker ontstaan daarom is het zo belangrijk om er tijdig bij te zijn. Vaak zijn er meerdere plekjes aanwezig en zijn er aan de huid andere tekenen van langdurige zonlichtblootstelling te zien, zoals vlekkige verkleuringen van rood tot bruin, diepe rimpels tot groeven, lederachtige stugge huid en het dunner worden van de huid.

Aangewezen behandelingen bij beginnende zonschade:

Cryotherapy, Nutrifood (het oraal toedienen van speciale voedingssupplementen), behandelingen op basis van vitamine A en C, Peeling, SPF beschermings crème

Wat kun je zelf eraan doen om zonneschade zoveel mogelijk te vermijden

Tot op zekere hoogte is het mogelijk om verdere schade van de huid door UV-straling te verminderen. Dit kan door minder in de zon te vertoeven en het gebruik van de zonnebank te vermijden. Het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor (factor 30), maar vooral het dragen van beschermende kleding en hoofddeksel is hierbij van groot belang. Let wel: we hebben wél zon nodig op onze huid anders kunnen we geen vitamine D aanmaken. En vitamine D beschermt ons ook weer tegen bepaalde vormen van kanker. Dus het is belangrijk om goed met de zon om te gaan om geen huidkanker op te lopen maar wel genoeg om vitamine D aan te kunnen maken. Mijn advies luid dan ook: denk goed na over je zongedrag. Ga zomers een aantal minuten in de volle zon zónder bescherming en ga daarna smeren! Met insmeren van een zonnecreme maakt je een soort schild zodat de stralen van de zon niet door de huid heen kunnen. Helaas kan er dan geen omzetting tot vitamine D plaatsvinden. Dit is niet goed want vitamine D is zeer belangrijk voor een gezond bestaan.

Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam en is betrokken bij:

 • Fotolia_10740613_SCalciumstofwisseling
 • Immuunsysteem
 • Hart en bloedvaten
 • Voorkomen van bepaalde vormen van kanker
 • Stemmingen / depressie / schizofrenie

Kijk voor meer info hier

 • Contact

  • Operating hours:
  • Zondag en maandag gesloten
   Dinsdag t/m zaterdag
   van 10:00 tot 17:00
  • Address:
  • DermaDelight
   Loenermark 130
   1025 SM Amsterdam
  • Telephone:
  • 0611749990
  • Email:
  • info@dermadelight.nl
  • Categorieën