0611749990

Onze huid

Onze huid

Als wij praten over huidverbetering/verjonging dan worden de diepe lagen van de opperhuid behandeld om de huid te stimuleren om nieuwe cellen aan te maken maar ook om gezonde cellen te creëren. Kunnen producten in de diepere lagen komen en zo ja hoe dan? Allereerst een uitleg over onze huid…. een briljante samenstelling en -speling van celstructuren en hun functies.

In onderstaande afbeelding ziet u de huid in al zijn glorie met daaronder een uitleg over deze drie lagen.

securedownload1

Epidermis of opperhuid

De bovenste laag (u heeft vast wel eens een blaar gehad en dat is de gehele opperhuid) is dun maar bestaat toch nog uit 4 a 5 lagen, wordt epidermis genoemd en is ongeveer 0,1 mm dik. Hier bevindt zich geen bloedtoevoer. Welke belangrijke cellen vinden we daar en wat is hun functie?

 • Keratinocyten of hoorncellen.  Dit zijn cellen, de naam zegt het al, gevuld met keratine, een huideigen vet en ze vormen het hoofdbestanddeel van de opperhuid. Deze cellen delen en ontstaan in de onderste cellaag in de epidermis, de basale-cellaag (ook wel kiemlaag genoemd). Omdat de hoornlaag geen bloedvaatjes bevat worden de cellen gevoed door de papillen die uit de lederhuid naar boven uitstulpen tot in de basaalcellenaag, en schuiven vervolgens omhoog. Hierbij vinden degeneratieve veranderingen plaats, waardoor ze steeds platter worden om vervolgens de huid te verlaten. En zo begint deze cyclus weer van voor af aan. Bij een jonge huid is dit ongeveer eens per 28 dagen maar hoe ouder we worden des te langer dit proces duurt, de celdeling vertraagt vandaar behandelingen om sneller de huid te vernieuwen. Wij behandelen daarom de huid met de zachte peelings van ENVIRON® op basis van melkzuur waarbij je prachtige resultaten kunt bereiken, het zogenaamde langertermijneffect. Bij de radicale manier zoals een heftige peeling als TCA (tri chloor azijn zuur) of glycolzuur 70% maakt men soms meer stuk dan de bedoeling is en dit is vaak na jaren pas te zien. Juist om deze cellen te voeden en ze zolang mogelijk vol en gezond te houden kunnen we een mooie aangesloten hoornlaag (stratum corneum) creëren. Mits onbeschadigd, zorgt deze laag ervoor dat de meeste bacteriën, virussen en lichaamsvreemde stoffen maar ook water, niet in het lichaam kunnen binnendringen. Noot: Hiermee hebben we direct uitgeloten dat vochtinbrengende creme niet kan!
 • Melanocyten. In de basaalcellenlaag, de onderste laag van de opperhuid bevinden zich de melanocyten: Melanocyten zijn pigmentcellen die pigmentkorrels maken. Dit pigment heet melanine. Via uitlopers dragen de melanocyten de pigmentkorrels over aan de keratinocyten, die daardoor een kleur krijgen. En zo ontstaat (voor veel mensen nog steeds hét toppunt van een gezond uiterlijk?) de bruine huidstint. Het melanine zorgt niet alleen voor de huidskleur, maar geeft ook enige bescherming tegen UV-stralen van de zon. Soms maken melanocyten te veel of te weinig pigment aan. Hierdoor kunnen pigmentstoornissen ontstaan. Maar ook als je ouder wordt werkt de verdeling van pigment niet meer optimaal en ontstaan er de zogenaamde ouderdomsvlekken.
 • Langerhanscellen maken deel uit van het immuunsysteem van de huid. Deze cellen helpen bij het herkennen van lichaamsvreemde stoffen en spelen een rol bij het ontstaan van huidallergieën. Bij het binnendringen van infectiekiemen of chemische stoffen mobiliseren zij het immuunsysteem. De cellen van Langerhans zijn als het ware de cellen die op de uitkijk staan en alarm slaan als er indringers zijn…hoe wonderbaarlijk zit ons lichaam inelkaar?!

Eczeem       Pigment overlast

 

Dermis of lederhuid

De laag daar onder is de lederhuid (andere namen zijn dermis, cutis) en bevind zich tussen de opperhuid en het onderhuids bindweefsel. De lederhuid bestaat op zich weer uit twee lagen n.l. boven de papillaire laag en daaronder de netvormige laag. De papillairelaag grenst aan de basaalcellenlaag van de opperhuid, waardoor een hechte verbinding ontstaat tussen deze beide lagen. De papillairelaag bestaat uit losmazig bindweefsel waarin zich de extracellulaire matrix bevind bestaande uit fibroblasten, collageenvezels, elastinevezels, hyaluronzuur en andere structuurmoleculen.

 • De Fibroblasten  zijn heel belangrijke cellen in de lederhuid die verantwoordelijk zijn voor de uitscheiding van elastine- en collageenvezels en van glycosaminoglycanen die de ondersteunende matrix van de lederhuid vormen. Ze bevinden zich in de vezelige matrix en blijven verbonden met het net van vezels dat zij produceren. Het aantal fibroblasten neemt af met de leeftijd. Ze zijn dan tevens minder actief wat leidt tot een afname van het aantal macromoleculen in de intercellulaire matrix. Het ondersteunende weefsel is dus minder dicht en heeft de neiging in te zakken. De collagene en elastine vezels van het onderhuids bindweefsel lopen door tot de netvormige laag.

De lederhuid bevat veel bloedvaten haarollikels en zweetklieren en heeft niet alleen een ondersteunende functie (waarvoor wordt gezorgd door de collageen- en elastinevezels), maar ook een belangrijke voedende functie.

Hypodermis, subcutis, onderhuid

Het onderhuids bindweefsel is losser van structuur dan de bovenliggende huidlagen. De hypodermis bevat behalve veel bloedvaten en zenuwvezels, vaak ook veel vetcellen. De hoeveelheid vetcellen hangt vooral af van de voedingsgewoonten. Het is een soort van beschermlaag die andere organen en botten beschermen tegen stoten, vallen, etcetera. Dit is geen laag waarin wij met producten kunnen komen. Wél met b.v. ultrasound apparatuur om vetcellen af te breken.

 • Contact

  • Operating hours:
  • Zondag en maandag gesloten
   Dinsdag t/m zaterdag
   van 10:00 tot 17:00
  • Address:
  • DermaDelight
   Loenermark 130
   1025 SM Amsterdam
  • Telephone:
  • 0611749990
  • Email:
  • info@dermadelight.nl
  • Categorieën