0611749990

Alles over Glycolzuur

Alles over Glycolzuur

GLYCOLZUUR

Fruitzuren (alfa hydroxy acids/AHA’s) zijn water oplosbare, natuurlijke, organische (fruit)zuren die aan huidverzorgingsproducten worden toegevoegd vanwege hun anti-aging en huid verbeterende eigenschappen. Er zijn meerdere soorten AHA’s: citroen-, appel-, wijnsteen-, melk- en glycolzuur.

GLYCOLZUUR: DE 5 BELANGRIJKE FUNCTIES
Bij ALPHA-H hebben we onze productlijn gebaseerd op glycolzuur. Ten eerste vanwege de werking en resultaten van dit zuur op het gebied van huid(structuur)verbetering en ten tweede vanwege de multi-inzetbaarheid op meerdere vlakken, waaronder pigmentvlekken, acne, grove poriën of een droge, vale maar ook gevoelige huid. Glycolzuur wordt gewonnen uit rietsuiker en is wellicht het meest gebruikte en bekende alfa hydroxy zuur vanwege de het feit dat het de kleinste molecuulstructuur heeft van alle AHA’s. Hierdoor heeft het van alle AHA’s het grootste vermogen om diep in de huid door te dringen. Eenmaal aangebracht op de huid heeft het 5 belangrijke functies:

1. Exfoliërende en keratolytische werking
Glycolzuur stimuleert de afschilfering van de huid doordat het de lijm-achtige stof die dode huidcellen bijeen houdt oplost. Voor het 30e levensjaar heeft de huid geen hulp nodig bij het afschilferingsproces, maar vanaf deze leeftijd wordt het voor de huid lastiger om dode huidcellen kwijt te raken. Als gevolg van een opstapeling van deze cellen wordt de huid valer, grauwer en doffer als we ouder worden en is de kans op onzuiverheden en schilfers groter. Glycolzuur helpt de huid dus ontdoen van deze dode huidcellen, waardoor de teint helderder en egaler wordt en fijne lijntjes minder diep. De exfoliërende en keratolytische werking helpt bovendien littekentjes vervagen.

2. Hydraterende werking
Glycolzuur bestaat uit water oplosbare moleculen en werkt als humectant (huidbevochtiger) door de sterke vochtbindende eigenschappen. Het helpt de huid haar eigen vocht beter vasthouden en draagt zo dus actief bij aan een betere hydratatie.

3. Huidversteviging
Eenmaal aangebracht op de huid geeft glycolzuur een tintelend, prikkend, branderig of jeukend gevoel. Dit wordt veroorzaakt doordat de pH waarde van glycolzuur lager is dan de pH waarde van de huid zelf. Hierdoor wordt de huid –op een gecontroleerde manier– licht ‘beschadigd’, waardoor het huideigen genezingsproces (en dus de fibroblast activiteit en collageen aanmaak) geforceerd maar gecontroleerd op gang wordt gebracht. Dit genezingsproces bestaat eruit dat in de diepere huidlagen de fibroblast activiteit en dus collageen- en elastine aanmaak wordt geactiveerd. Let wel: glycolzuur zorgt alleen bij concentraties >15% voor een verhoogde collageen- en elastine productie. Dit helpt het de verschijning van fijne lijntjes, rimpeltjes en andere vormen van huidbeschadiging (bijv. littekentjes) minimaliseren. Glycolzuur verhoogt eveneens de productie van glycosaminoglycanen (belangrijk bestanddeel van het bindweefsel).

4. Verbeterde werking van andere huid verbeterende werkstoffen
Doordat glycolzuur de huid ontdoet van dode huidcellen, draagt het eveneens bij aan de effectiviteit van andere huidverzorgingsproducten. Een huid waarop veel dode huidcellen liggen, is moeilijker doordringbaar dan een huid die vrij is van dode huidcellen. De werkstoffen van andere huid verbeterende producten (serums, maskers, crèmes) kunnen op een met glycolzuur behandelde huid makkelijker tot in de diepere lagen van de huid doordringen en hun werk beter doen. Bovendien werkt glycolzuur als een transportstof voor andere werkstoffen; door de kleine moleculaire structuur kan glycolzuur dieper in de huid doordringen, waardoor het ook andere werkstoffen dieper in de huid ‘mee’trekt. Samen met melkzuur is glycolzuur het enige ingrediënt dat tot in de basaal cellaag (groeilaag) kan doordringen, wat van binnenuit zorgt voor huidverbetering.

5. Pigment vermindering
Glycolzuur heeft een sterk vervagend effect op pigmentatie zoals melasma, zonsproetjes en schade door UV straling. Het werkt sterk exfoliërend en versnelt de afschilfering van de huid, wat resulteert in een uiteenvallen van opgehoopte pigment. Daarnaast helpt glycolzuur pigment niet alleen uiteenvallen, maar ook te ontkleuren. Huidcellen zijn constant in beweging, want langzaamaan onderweg naar het huidoppervlak. Tijdens dit verschuivingsproces worden de huidcellen ‘zuurder’ naarmate ze dichter aan het huidoppervlak komen (zo ontstaat de zuurmantel van de huid). Aangezien glycolzuur ook een zuur is, reageert het met deze steeds ‘zuurder’ wordende, naar het huidoppervlak onderweg zijnde huidcellen. Als gevolg van deze zuur-op-zuur reactie wordt het pigment in de huidcellen kleurloos. Hoe zuurder de huidcellen, hoe dichter ze aan het oppervlak zitten, hoe kleurlozer ze dus worden, en dus: hoe minder intens de pigmentvlek.

Glycolzuur heeft echter alleen bovengenoemde werking in concentraties vanaf 5% en als de pH van het product laag genoeg is. De producten voor thuisgebruik bevatten dan ook tussen de 5% en 15% glycolzuur met een pH variërend tussen de 2.5 tot 3.8. Bij dagelijks gebruik kunnen hiermee snelle en effectieve resultaten behaald worden t.a.v. een gezondere, egalere en jonger uitziende huid.

GLYCOLZUUR: HOE MEER, HOE BETER OF EFFECTIEVER HET PRODUCT? NOU… NEE! 

Uit bovenstaande blijkt dat glycolzuur dus een belangrijk ingredient is voor huidverbetering in het algemeen en het aanpakken van diverse huidproblemen in het bijzonder. Alleen een flinke dosis glycolzuur zegt echter niet zoveel over de werking en het effect van een product. Daarvoor is een ander variabele net zo belangrijk: de pH waarde van het product. Dat is de graadmeter hoe diep een product of zuur in de huid doordringt. Want hoe lager de pH, hoe dieper glycolzuur in de huid komt, precies daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt.

WAAROM EEN FLINKE DOSIS GLYCOLZUUR GEEN GARANTIE IS VOOR EEN EFFECTIEF PRODUCT

De meeste mensen denken bij glycolzuur direct aan huidverbetering, maar alleen een flinke dosis glycolzuur zegt niet zoveel over de werking en het effect van een product of peeling. Daarvoor is een andere variabele net zo belangrijk: de pH waarde van het product. Dat is namelijk de graadmeter voor hoe diep een product of zuur in de huid doordringt. De lage pH van het product trekt de pH waarde van de huid tijdelijk mee naar beneden, waardoor de huidcellen als het ware een ‘schokje’ krijgen en zodanig aan het werk worden gezet dat de activiteit in de diepere huidlagen toeneemt: daar waar nieuwe huidcellen en collageen worden aangemaakt. Omdat wij altijd werken met een lage pH in combinatie met glycolzuur zijn onze producten in staat de structuur, kwaliteit, dikte, teint en functie van de huid daadwerkelijk te verbeteren.

Juist omdat de pH zo bepalend is voor de effectiviteit vermelden we, werken we niet alleen in de professionele producten en behandelingen, maar ook in de producten voor thuisgebruik met diezelfde lage pH. Daardoor ben je dus ook thuis écht met huidverbetering bezig. Want hoe lager de pH, hoe dieper het in de huid doordringt, hoe meer effect het heeft op de fibroblast activiteit en dus collageen- en elastine aanmaak. In tegenstelling tot andere merken vermelden we bij elk glycolzuurhoudend product in ons precies welke pH waarde het heeft. Overigens zorgen we dat onze andere actieve werkstoffen, zoals vitaminen, worden ingekapseld om ze te beschermen tegen de lage pH waarden in de producten.

In de producten voor thuisgebruik varieert de pH tussen de 3.8 en 2.5 en de hoeveelheid glycolzuur tussen de 5 en 15%. Zo prikkel je de huid dus niet alleen eens in de zoveel tijd bij een professionele peeling of salon behandeling, maar continu een beetje. Dat zet meer zoden aan de dijk. Net als met sporten, elke dag een half uur matig intensief bewegen is ook effectiever voor je conditie dan je eens per week 2 uur in het zweet werken in de sportschool.

Alpha-H en pH uitleg.jpg

We voegen overigens wel een klein beetje gedenatureerde alcohol toe aan de glycolzuurhoudende producten. Alcohol droogt de huid uit, wordt vaak gedacht. Strikt genomen klopt dat, maar ook hier hangt alles af van de hoogte van de dosering. We stoppen er uiteraard niet meer dan de hoeveelheid in die broodnodig is, maar we komen er niet onderuit. Want bij het werken met glycolzuur is een klein beetje alcohol simpelweg onmisbaar. Glycolzuur is namelijk een water oplosbaar ingrediënt, dat zonder hulp van een klein beetje alcohol niet door het huideigen talglaagje kan dringen. Water en olie mengen immers niet. De huid moet dus altijd licht ontvet worden met een beetje alcohol.

Doen we dat niet, dan zal glycolzuur niet veel meer doen dan het huidoppervlak exfoliëren. En dat zou jammer zijn, want juist ín de huid treden de huidverbeterende eigenschappen van glycolzuur in werking. En één daarvan is dat het de huid juist helpt beter gehydrateerd te blijven. Glycolzuur trekt namelijk veel water aan, wat het in de huid tot een soort super moisturizer maakt. De eventueel uitdrogende werking van alcohol wordt daardoor ruimschoots gecompenseerd. Uit klinische tests blijkt dan ook onze bestseller Liquid Gold het hydratatieniveau van de huid met 12% verbetert. En dat is na 1 applicatie. Normaal gesproken wordt er bij dergelijke tests altijd over een aantal weken gemeten. Ze verklaarden ons dan ook voor gek toen we klinische test aanvroegen en aangaven dat we de resultaten gemeten wilden hebben na één keer aanbrengen!

Bang zijn voor het uitdrogen van je huid is dus niet nodig. Maar hoe zit het dan met “over-exfoliatie”? Is er niet een grens aan de hoeveelheid glycolzuur die je huid kan verdragen als je elke dag een reiniger, serum en creme met glycolzuur gebruikt? We kunnen je gerust stellen. We werken in onze producten voor thuisgebruik met gebufferde zuren. Een zuur raakt gebufferd als er in de productformule nog een aantal andere stoffen wordt toegevoegd, bijv. vitaminen, peptiden of vochtbinders. Door toevoeging van die stoffen wordt de pH waarde van het product hoger en het zuur minder krachtig. Als voorbeeld: om in Liquid Gold 5% te behouden, moeten we 7% glycolzuur toevoegen. Als je niet alleen ongebufferde zuren gebruik in je regime, is het geen probleem.

DE HAYFLICK LIMIET | KAN DE HUID ‘OPRAKEN’ DOOR TEVEEL EXFOLIËREN?

We krijgen regelmatig vragen over de Hayflick limiet in verband met evt. (over)exfoliatie en het wel of niet bestaan van een limiet aan de hoeveelheid huidcellen. Hier daarom een antwoord op deze vraag.

Eerst nog even in het kort wat de Hayflick limiet inhoudt: Leonard Hayflick ontdekte in 1961 dat er een limit is aan het aantal keren dat een menselijke cel zich deelt. Deze cellen kunnen zich maar zo’n 50 keer delen en daarna gaan ze dood. Telkens als een cel zich deelt, raakt hij meteen een klein stukje van het einde van de DNA keten kwijt, de telomeer genaamd. Uiteindelijk wordt deze keten zo kort dat de cel zich niet meer kan delen. Maar betekent dit dan ook dat je sneller door je huidcelvoorraad heen bent als je regelmatig scrubt of een peeling ondergaat? Nee. Het ligt er namelijk maar net aan over welk type cel je praat; stamcellen of gedifferentieerde cellen.

Stamcellen zijn geen specifieke cellen, ze bevatten algemene generieke informatie. Ze hebben nog geen specifieke ‘opdracht’ meegekregen. Dit betekent twee dingen: ze kunnen óf meer stamcellen aanmaken, of cellen differentiëren, want betekent dat ze de cellen een bepaalde opdracht meegeven. Gedifferentieerde cellen veranderen van grootte, vorm en metabolisme zodat ze een speciale taak kunnen uitvoeren. Huidcellen bestaan uit zowel stamcellen als gedifferentieerde cellen. Er zijn epidermale stamcellen die zich dus ook in de dieper gelegen epidermis bevinden. Ze kunnen veranderen in keratinocyten, die uiteindelijk aan het huidoppervlak komen te liggen, of wederom in nog meer stamcellen. De keratinocyten sterven en worden om de 35 dagen afgeworpen door de huid. De huid vervangt zichzelf dus ongeveer 10 keer per jaar.

De Hayflick methode heeft alleen betrekking op de volledige differentiërende cellen (in dit geval keratinocyten). Stamcellen zijn niet gedifferentieerd, dus deze cellen kunnen zich gewoon blijven reproduceren, en dus ook constant nieuwe gedifferentieerde cellen aanmaken. Je huid kan dus niet ‘opraken’ door te vaak scrubben of peelen! Exfoliëren draagt juist bij aan een gezonde en mooie huid, en zorgt voor een betere opname van huidverzorgingsproducten.

Bron: ALPHA-H

 

 • Contact

  • Operating hours:
  • Zondag en maandag gesloten
   Dinsdag t/m zaterdag
   van 10:00 tot 17:00
  • Address:
  • DermaDelight
   Loenermark 130
   1025 SM Amsterdam
  • Telephone:
  • 0611749990
  • Email:
  • info@dermadelight.nl
  • Categorieën